EVROPSKI parlament je još 2017. godine usvojio Izvještaj o produženju trajanja uređaja, a usvojeni su i prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja.

Polovinom oktobra 2019. godine su stupile na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za frižidere, mašine za rublje, mašine za suđe, televizijske ekrane i rasvjetne uređaje u roku sedam do deset godina.

Belgijski kandidat za povjerenika u Evropskoj komisiji Didier Reynders kazao je da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Evropska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

Evropska komisija trenutno ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka garancije kupe noviji model. U Francuskoj je npr. takva praksa zakonom zabranjena, a Biljana Borzan, poslanik u EU iz Hrvatske traži zabranu na nivou EU-a.

Čak 77% građana EU-a preferira popravak nad kupovinom novog uređaja. “Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi pa je potrošač, zbog puknuća dijela na vešmašini koji bi došao 50 kuna primoran kupiti cijeli uređaj”, rekla je Biljana Borzan postavljajući pitanje belgijskom kandidatu za povjerenika te dodala da izmjenu direktive o dostupnosti rezervnih dijelova treba proširiti na sve proizvode.

Navela je i kako je šteta za životnu sredinu, zbog stalnog gomilanja otpada, nemjerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na životnu sredinu. Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im mašina za veš trajala dvije godine duže, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55%, navela je.

 

Članak je preuzet sa https://www.index.hr/vijesti/clanak/europska-unija-ima-novo-pravilo-o-kucanskim-aparatima-ovo-se-tice-svakoga/2121086.aspx